Көп таңбалы санды бір таңбалы санға ауызша көбейту және бөлу

239

Тақырыбы: Қайталау

Мақсаты: Көп таңбалы санды бір таңбалы санға ауызша көбейту және бөлу тәсілдерін пысықтау, білімдерін бекіту.

Міндеттері: Ауызша көбейту және бөлу дағдысын қалыптастыру, өз бетінше есептей білуге машықтандыру;

Ұқыптылыққа, шапшаң есептей білуге тәрбиелеу;

Ой өрісін, таным қабілетін дамыту;

Сабақтың түрі: Қайталау сабағы

Сабақтың типі: Дәстүрлі сабақ

Көрнекіліктер: Перфокарталар, суретті кесте, кестелер.

Сабақтың жоспары: І. Ұйымдастыру

ІІ. Үй тапсырмасын тесеру. Ауызша есептеу.

ІІІ. Есептер шығару

ІV. Қорытынды

Сабақтың барасы:

І. Ұйымдастыру – оқушылардың, сыныптың сабаққа дайындығын тексеру.

ІІ. Үй тапсырмасын тексеру – 2-3 оқушыдан сұрау арқылы тексеру.

Ауызша есептеу – геометриялық фигураларда берілген тапсырмаларды орындау, ашылған фигураны белгіленуі бойынша оқу. (слайд бойынша)

ІІІ. Оқулықпен жұмыс.

№ 1. Кестені толтыру. Жұптық жұмыс.

а 135 210 325 380 420 400
а:5

Орындалған тапсырманы тізбектей оқу арқылы тексеру.

№ 2. Суретті кестемен жұмыс. Көп таңбалы сандарды бір таңбалы санға ауызша бөлуді пысықтау.

№ 3. Бос орындарға тиісті санды қою. Екі қатар өзара жарыса отырыпы орындайды.

12 сағ =720 мин                              63 дм 54 см  = 6354см

12 сағ 15 мин =735 мин                           91 м 102 см =9202 см

1 ғасыр 25 жыл = 125 жыл            18 км 560 м  =18560 м

№ 6. Кесте бойынша есеп құрастыр және оны шығар:

1 банканың сыйымдылығы Банкалар саны Барлық банкалардың сыйымдылығы
1 банкда ? л

Бірдей

4 б. 12 л
8 б. ? л

Шешуі: 12:4 =3 (л)

3 *8 =24 (л)

Жауабы: 24 литр

 

№ 8. Есепті талдау, шығару.

1-омарта – 59 кг

2-омарта – п кг                      ? (кг)

3-омарта-?, 4 кг артық

Өрнек құру: 59+п+59+4 =122+п

п = 62            122+62 =184 (кг)

п =67                     122+67 =189 (кг)

Жауабы: 184 килограмм, 189 килограмм

 

Бекіту. Кестемен жұмыс. Шаршының ауданын және периметрін табу жолдарын пысықтау.

Шаршының қабарғасының ұзындығы 5 см 8 см 9 см 10 см а см
Шаршы ауданы
Шаршы периметрі

 

№ 11. Логикалық есеп.

Винни-Пух сыйымдылығы 8 л және 5 л екі шелеті пайдаланып, 6 л балды қалай құйып алады?

8-5 =3(л) – осылайша екі рет орындау арқылы құйып алды.

Қорытынды.

Қосымша тапсырма.

№ 12 Ауызша. Кестені толтыру. Көбейту кестесін пысықтау мақсатында орындау.

Үйге: №5, 7 — түсіндіру, талдау.

Бағалау.