Тамақтануға байланысты туындайтын жұқпалы аурулардың және тамақтан уланудың алдын алу.

191

Сабақтың тақырыбы: Тамақтануға байланысты туындайтын жұқпалы аурулардың және тамақтан уланудың алдын алу.

Сабақтың мақсаты: Тамақтану кезінде пайда болатын аурудың алдын алу,сақтану.

Білімділігі: ет,сүт өнімдерінен пайда болатын аурудың түрлері мен олардың алдын алу.

Дамытушылығы: ішек жұқпалы аурулардың алдын алу ережелерімен тамақтың тамақтану барысында пайдасымен зиянын ескере отырып,көкеністерді жумай жеуден,сүт тағамдарын жылы жерге қойып сақтамауды ескерту.

Тәрбиелілігі: оқушыларды адам денесіне тамақ арқылы баратын сальмонеллоа,стафилококтардан сақтанып,дұрыс тамақтануға, жеке бастың гигиенасын сақтауға тәрбиелеу.

Сабақтың типі: Жаңа ұғымды меңгерту.

Оқыту әдісі: Түсіндіру,сұрақ-жауап.

Көрнекілігі : слайд шоу,Венн диаграмасы,суреттер,сызықтық диктант.

Пәнаралық байланыс: биология,валеология,информатика.

 

                        Барысы:

І. Ұйымдастыру.

1.Оқушыларды түгендеу.

2.Жұмыс орнын ұйымдастыру.

3.Қауіпсіздік ережелерін қайталау.

ІІ.Үй тапсырмасын сұрау.

Реле-сұрақтар

1.Жемшөпті қандай әдіспен әзірлейді?

2.Балауса және ірі азықтарды атаңдар?

3.Балғын азықтарды атаңдар?

4.Минералды азықтарға нелер жатады?

5.Құрама жемдерді атаңдар?

6.Органикалық заттар не ұшін қажет?

7.Азық –түліктің механикаландыру амалын атаңдар?

8.Тамақтану мәдениеті дегеніміз не?

ІІІ.Жаңа сабақ.

Сандар тылсымы (берілген сандарды дұрыс шешсек  бүгінгі жаңа сабақтың тақырыбы шығады)

4-1,6-1,1000-1,6-1,40-1,9-1,60-1,10-2

50-3,6-2,90-5,80-6,54-3

 

 

 

 

Ішек жұқпалы  ауруларының себеп болу салдары

 

1 Үйде дайындалатын тағамдардың тез бұзылуы 30%
2 Көкөніс,жемістердің жуылмаған түрде қолданылуы 25%
3 Базардан немесе апатты сауда жеріненсүтті тағамдарды сатып алуы 20%
4 өңдеуден өтпеген тағамдарды пайдалану 20%
5 Балалардың тамақтану тәртібінің бұзылуы 16%
6 Жеке гигиенасын дұрыс сақтамау 9%

құймақ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ішек жұқпалылырының алдын алу ережелері

 

  • Табиғат сыйларын таза  сумен жуу  керек.  Сатып  алынған  көкөніс  пен  жемістерді  жағалаудың  суына  немесе  фонтанның  суына  шая  салу  немесе  су  құбырларынан  аққан    суға  жуу  дұрыс  емес,  өйткені  ішек  жұқпаларының  қоздырғыштары  ұзақ  уақыттай  суда  да  сақталады.  Жемістердің, көкөністердің  үстіндегі  микробтарын  кетіру  үшін  таза  су  құбырларында  немесе  қайнатылған  суда  жуу  керек.
  • Тағамдық өнімдерді  өңдеу  ережелерін  сақтау  керек  әсіресе  ет,  сүт,  құс  өнімдерінен.  Тамақтардың  дұрыс  сақтау  жағдайын  жасау  қажет.
  • Жеке гигиена  ережелерін  үйде,  көпшілік  жерлерде, демалу  орындарында  сақтау  керек.

 

ІҮ. Дамыту « Адасқан сөздер»

Дұрыс анықтамыларын табу.

 

Тамақ                                     жылы жерде сақталған азық-түліктер

Сельмонилоз                          таза жүру, қолды сабынмен жуу,

бұзылған                                                                    азықтарды жемеу

Стафилококтар                            қуат алу, өмір сүру үшін

 

 

 

жеке бастың гигиенасы              азықтарды жемеу, құрамында улы заттар бар азық-түліктер

 

Ү. Венн диограммасы (тамақтың зияны мен пайдасы)

 

Зияны                                пайдасы

 

 

ҮІ. Сызықтық диктант

 

 

а

 

ә

б

в

 

 

 

 

1       2      3   4      5

 

 

 

  1. Көкөніс,жемістердің жуылмаған түрінде қолдану неше пайсз қауіпті?

 

а) 30

ә) 25

б) 40

в)16

 

 

 

 

2.Тамақтан улану

 

а) тамақтың дұрыс сақталмауы

ә)сатып алынған көкөністерден

б) балалардың тамақтану тәртібінің бұзылуы

в) жабайы өсімдіктерден

 

3.стафилококтардың тіршілік ететін орындары

 

а) ет өнімдерінде

ә) сатып алынған көкөністерден

б) сүт өнімдерінде

в) жабайы өсімдіктерден

 

 

  1. адма денесіне тамақ арқылы баратын ауру

 

       а) сальмонеллоз

ә) стафилококтар

б) жабайы өсімдіктер

в) жеке бастың гигиенасының дұрыс сақталмауынан

 

а) жуылған көкөністер

ә) жеке бастың гигиенасының дұрыс сақталмауына

   б) өңдеуден өтпеген тағамдарды пайдалану

в) жабайы өсімдіктер

 

ҮІІ. Үйге тапсырма:

Тақырыпты оқу. «Бруцеллез және оның алдын алу» тақырыбына мәлімет жазып келу.

 

ҮІІІ. Бағалау