Көкөністен тағамдар дайындау.

135

 

 

Сабақтың  тақырыбы:                  Көкөністен тағамдар дайындау.

Аспаздақ жекпе- жек

Сабақтың  білім беру мақсаты: Көкөністің адам ағзасы туралы

түсіндіру,көкөністерді майға қуыруды,

бұқтыруды уйренуі.

Сабақтың  тәрбиелік  мақсаты: Көкөніс тағамдарын дайындауды

үйрету.Ұқыптылыққа,еңбекқорлыққа,

үнемшлдікке  тәрбиелеу.

Аспаздық мамандыққа үйрету.

Сабақтың  дамытушылық  мақсаты: оқушылардың бәсекелестік қабілетін

дамыту .

Сабақтың түрі:                Сарамандық, сайыс  сабақ.

Сабақта қолданылатын әдістер:  әңгімелесу, түсіндіру, ауызша баяндау,

көрнекілік көрсету, практикалық жұмыс.

Сабақ  барысы:

  1. Ұйымдастыру кезеңі.

а)Оқушыларды түшендеу

б)Оқушылар тазалығын,киімдерін тексеру

  1. Сарамандақ жұмыс.Көкөністен екінші тағам дайындау.

1)Техника қауіпсіздігі ережелерін еске түсіру.

а)Газ,электрплиталарымен жұмыс кезіндегі  техника қауіпсіздігі

ережелері.

б)Пышақпен жұмыс кезіндегі техника қауіпсіздігі ережелері.

«Жалқау голубцы»  тағамын дайындау

Керекті  тағамдар:                                                  Құралдар:

1.Орамжапырақ -1дана                                         Тақтай

2.Ет-         500г.                                                      Пышақ

3.Пияз-1-2 дана.                                                     Үккіш

4.Сәбіз 1-2 дана.

5.Шемішке майы

6.Су 1-2 стақан.

7.Күріш 1 стақан.

8.Томат 1 ас қасық.

9.Лавр жапырағы 3-4

10.Тұз,бұрыш

Оқушылардың көмегімен көкөністерді  турап,дайындау.

Дайындау жолы:

1.Капустаны ұзыншалап,жіңішкелеп турау.

2.Етті ұсақтап турау.

3.Пиязды жарты сақиналап,,сәбізді үккіштен өткізу,томатқа қуыру.

4.Қазанға ретімен салу.

1.Май жағу.

  1. Орамжапырақтың жартысын салу,тұз себу.

                     3.Үстіне ет салу.

                    4.Еттің үстіне қуырылған пияз,сәбіз салу.

                   5.Оның үстіне шикі күріш салу.Тұз,бұрыш себу

                   6.Үстіне қалған орамжапырақты салып,су құйып,40 минөт

                        бұқтырып   пісіру.

ІІІ.Аспаздық жекпе- жек.(Ортаға  екі оқушы шығады)

Бес сезім(Оқушылардың сезім мүшелерінің қаншалықты жақсы

дамығанын байқау үшін әр түрлі тағамдар ұсынылады)

а)Ішу арқылы   (Шәй,лимонад,шырын,қымыз,шұбат т.с.с)

ә)Жеу арқылы  (Құрт,жент,шәрбат, сарысу,сары секер т.с.с)

б) Ұстап көру арқылы  ( печенье,торт,нан,кекс,бөлке т.с.с)

в)Иісі арқылы   (алма,апельсин,киви,қауын,ананас,қияр т.с.с)

г)дыбысы арқылы  (қасық,стақан,кастрөл,шәйгөн,шәйнек т.с.с)

  1. Кім шебер.(Шеберліктерін көрсетіп,дайын тағамдардан салат түрін

әзірлеу)

  1. Кім біледі. (Суреттері көрсетілген көкөніс жөнінде айту)
  2. Үйге тапсырмасы:

Оқушылар өз қолдарымен дайындап алып келген  тағам түрлерін қалай дайындалғанын,неден тұратынын  айтып қорғап шығады.

Оқушылардың дайындаған тағамдарына  талдау жасап,баға беру.

VІІ.Сабақты қорытындылап,жұмбақтар жасыру,бағалау.

VІІІ.Үйге тапсырма:Дайындаған тағамдарының сызбасын жасап алып келу.