Тағам дайындау технологиясы

Технология  7 сынып, аптасына – 1 сағат, оқу жылына  — 34 сағат

Сабақ  №Сабақ тақырыбыСағатМерзіміЕскерту
I Тағам дайындау технологиясы4
11Қазақстан  халықтарының  дәстүрлі тағамдары.1
22Балықты алғашқы өндеу. Жаңа ауланған және тұздалған балықты бөлшектеу. Балықты жылу тәсілмен өндеу.

Пәнге кіріспе.

1
33Балықты еріту жіне бөлу, тұзды балықты бөлу, күріш және көкөніс қосылып, қуырылған теңіз балығы.1
44Өрік қосылған  құймақ, балық фаршы қосылған құймақ, қаймақ немесе тосаппен құймақ.

Бұрынғы оқыған материалды қайталау

1
II Мата түрлерімен танысу. Киімді күту2
51Химиялық талшықтар, олардың қасиеттері, химиялық  талшықтарды өндіру технологиясы.1
62Химиялық талшықтардан жасалған бұйымдарға күтім жасау белгілерін үйрену, бұйымдарды жуу үшін кір жуатын ұнтақты таңдау.

Экономика үкімет рөлі. Экономикаға мемлекеттің араласпауы мүмкін бе?

1
III Тігін машинасымен  жұмыс жасау2
71Машина тігістерінің түрлері: біріктіру, шет, әрлеу тігістері.1
82Жөрмеу тігісін, қиғаш жиекпен шеттіктеу тігісін, қосарлы тігісті орындау.

Қоғамдық тауарлар мен қызмет көрсетулер

1
IV Киімді жобалау және дайындау12
91Иық бұйымдарын конструкциялау және модельдеу (түнгі жейде, камзол).1
102Камзол, түнгі жейде конструкциясын есептеу үшін қажетті формулалар.

Қоршаған ортаны қорғау

1
113Түнгі жейде негізінде иық бұйымының пішімін дайындау.1
124Бұйым әзірлеуге кететін мата мөлшерін есептеу, пішім жайылмасын матаға орналастыру, бұйымды пішу

Салықтар мен халықты әлеуметтік қорғау. Инфляциямен күрес. Жұмысыздықпен күрес.

1
135Бұйымды өлшемге дайындау, өлшеу жұмысын жүргізу, ақауларды жөндеу.1
146Түнгі жейде тігу реттілігі  технологиясы.

Халықаралық сауданың пайда болуының себептері.

1топсеруен
157Мойын ойындысын пішімдік әдіппен өндеу1
168Мойын ойындысын пішімдік әдіппен өндеу

Сауда тарихы. Абсолюттік және салыстырсалы басымдылық.

1
179Жең қиындысын өндеу1
1810Жең қиындысын өндеу

Экспорт және импорт

1
1911Жейде бөлшектерін қосарлы тігіспен біріктіру1
2012Бұйым етегін өндеу

Сауда еркіндігі және халықаралық сауда.

1
V Тұрғын үй интерьері2
211Пәтер ішкөрінісіндегібөлме өсімдіктері, бөлме гүлдерінің орналасуы, бөлме өсімдіктерінің түрлері, көбеюі және күтім1
222Табиғи материалдардан жасалған бұйымдар

Халықаралық саудаға  ақшалар қатысады?

1
VIҚолөнер 6
231Қолөнер тарихынан қысқаша мәлеметтер, ілгек бізбен тоқуға арналған материалдар мен құралдар, ілгек біздерді таңдау1
242Тоқу тәсілдері, қолды дұрыс ұстау. Шалудың негізгі түрлері

Ұлттық валюта

1
253Жіп және ілмек жіптің санын анықтау, шартты белгілерді үйрену1
264Шеңберлеп тоқу, селдір тоқыма, түрлі  ілмекті орындау технологиясы

Мемлекеттік бюджет. Мемлекеттік борыш.

1
275Ілмекті бізбен іліп алу (шалмасыз бағанша, бір шалмалы бағанша, екі және көбірек шалмалы бағанша, жартылай бағанша)1
286Бір шалмалы бағанша техникасымен тоқу, төсеніш «Шаршы», «Шеңбер»

Мемлекеттік төлем балансы.

1
VIIЖоба 6
291Жоба тақырыбын таңдау, экономикалық және экологиялық талаптарды ескере отырып жобаны орындау идеясын жасау1
302«Өз қолыңмен жасалған сыйлық, кепкен  гүлдерден дайындалған пайдалы заттар

Экономикалық өсу және әлемдік экономика

1
313Қобдиша – құрақты әшекей. Құрақтардан жасалған бұйымдар1
324Қобдиша – құрақты әшекей. Құрақтардан жасалған бұйымдар

Әлемдік экономика туралы

1
335Бисермен әшекейленген жұмыртқа (панно, шырша ойыншықтары)1
346Жобаны қорғау

Қорытынды сабақ. Қайталау.

1
Барлығы34

 

 

7 сыныптың соңында оқушылар

1) азық – түліктерді өңдеудің температуралық режімі мен тағамды өңдейдің ұзақтығын сақтаудың санитарлық маңызын;

2) ыстық тағамдармен жұмыс істеу ережелерін;

3) балық пен қамырдан  тағамдар әзірлеу технологиясын, олардың адамның тамақтануындағы  маңызын, сақтау мерзімдерін;

4) түскі асқа дастарқанды жабдықтау ережесін;

5) химиялық талшықтар (негізгі және бейматалар) өндірісінің ерекшеліктерін;

6) өндіріс жағдайында жіп алу жолдарын;

7) химиялық талшықтардың (жасанды және синтетикалық) қасиеттерін;

8) химиялық талшықтардан тігілген киідерді күту ерекшеліктерін;

9) маталардың түрлерін, олардың қолданылуын;
10) аралыққа және жылылыққа салынатын материалдарың айырмашылығын;

11) химиялық талшықтардан жасалған бұйымдарды күту бойынша белгілерді, кір жуужың және  ылғалды-жылумен өңдеу режимдерін;

12) тігін машинасының құрылғыларын;

13) машина тігістердін, оның түрлерін (біріктіру, шет тігісі, әрлеу);

15) жеңіл ақауларды жою тәсілдерін;

16) жұмыс орнындағы жабдықтарға қойылатын талаптарды;

17) иық бұйымдарының сызбасын құру үшін өлшем алу ережесін және олардың шартты белгілерін жазуды;

18) өз өлшемдері  бойынша дайын пішімді  өзгерту тәсілдерін;

19) бұйым дайындау кезінде  қолданылатын маталар мен әшекейлерді;

20) бұйымды өңдеудің технологиялық реттілігін;

21) дайын бұйымның сапасына қойылатын талаптарды;

22) адам өмірінде  пәтер интерьердегі бөлме өсімдіктерінің маңызын;

23) пәтерде бөлме өсімдіктерін тиімді орналастыру тәсілдерін;

24)  гүл шоғын құрастыруға қойылатын эстетикалық талаптарды;

25) қолөнер тарихын;

26) ілгек бізбен тоқуға арналған материалдар мен құралдарды;

27) ілгек бізбен жұмыс істеу тәсілдерін;

28) тоқу кезінде қолды дұрыс ұстауды;

29) түрлі іліп тоқу (шалу) технологиясын;

30) жайманы шеңберлеп тоқуды;

31) өрнек раппортын және оны жазуды;

32) ілген бізбен тоқудың  шартты белгілерін;

33) жобаның мақсаты мен міндеттерін;

34) жобаны жоспарлау және жүзеге асыруды;

35) бұйым дайындау технологиясын;

36) өздік құнын;

37) білімдері мен іскерлігіне өзіндік баға беруді

Білу/түсіну тиіс.

1) балықтың сапалылығын анықтауды;

2) консервілердің жарамдылық мерзімдерін анықтауды;

3) ас үй жабдықтары, құралдар және құрылгылармен жұмыс істеуді;

4) балықтан тағамдар әзірлеуді;

5) ұн өнімдерін пісіруді;

6) химиялық талшықтардан жасалған маталарды тануды;

7) табиғи және химиялық талшықтардан жасалған маталардың салыстырмалы талдауды;

8) табиғи және химиялық талшықтардан жасалған маталдың қасиеттерін анықтауды;

9) жасанды және синтетикалық маталардың қасиеттерін анықтауды;

10) бұйымның қасиеттерін біле отырып, бұйым дайындау кезінде материалды дұрыс пайдалануды;

11) бұйымдарды жуу үшін үнтақтарды таңдауды;

12) жіптің тартылуын және тігс жиілігін реттеуді;

13) тігін машинасының кері жүрісімен тігісті бекітуді;

14) тігін машинаысн тазалау және майлауды;

15)тігін машинаның инесің материалдардың қалыңдығына сәйкес дұрыс таңдау  және оны орнатуды;

16) жөрмелген және шеттіктеу тігістерін орындауды;

17) киімді жобалауды, конструкциялауды және модельдеуді;

18) өлшем алуды және жазуды;

19) пішім және матаны пішуге дайындауды;

20) мата жайылмасына пішімді тиімді орналастыруды;

21) бұйым өлшемін алуға жайындау, өлшемін жүргізуді;

22) ақауды анықтауды және түзетуді;

23) жапсырманы жапсыруды;

24) мата жиегі мен түймелікті торлауды;

25)  жекелеген шет тігістерін орындауды;

26) пәтердің ішкі көрінісіне арналған бөлме есімдіктерін таңдауды;

27) гүлдерден композиция құрауды;

28) өсімдіктер күтімін;

29) гүлдерге жарық түсуін ескере отырып талаптарға сәйкес олардың пәтерге орналасуын анықтауды;

30) ілгек бізбен дұрыс жұмыс істеуді;

31) түрлі іліп (шалу) тоқуды;

32) бұйымдарға арналған жайма тоқуды;

33) шеңберлеп тоқуды;

34) тоқу кезінде сызбаны пайдалануды;

35) сән журналымен жұмыс жасауды;

36) масштабы немесе нақты өлшемде жеңіл бұйымдарды тоқұды;

37) бұйым тоқуға арналған жіптер мен ілгек бізді таңдауды;

38) бұйымның үлгісін әзірлеуді;

39) жобаның тақырыбын таңдау критерийлерңн анықтауды;

40) негізгі және қосымша ақпараттарды дұрыс таңдау мен қолдануды;

41) жұмысты жоспарлау мен бұйымды дайындауды;

42) бұйымға кететеін шығындарды анықтауды;

43) кіріс түсіру мақсатымен дайындалған бұйымды өткізуді;

44) экологиялық жағдайды ескере отырып, бұйымның сапасын бағалауды;

45) кемшіліктерде талдауды және қиыншылықты анықтауды;

46) жобаны қорғау барасында өз көзқарасын білдіруді меңгеруі тиіс