Көбейтудің қасиетін қолдану

60

Сабақтың тақырыбы: Көбейтудің қасиетін қолдану

Сабақтың мақсаты:

Білімділік:Оқушыларға жаңа тақырыпты    түсіндіру, көбейтудің қасиеттерін  қолдан отырып,есептеу дағдыларын жетілдіру.

Дамытушылық:Оқушылардың пәнге деген қызушылығын дамыту,ой-

өрісін  кеңейту,логикалық ойлау қаблетін дамыту.

Тәрбиелік:Мақсатына жетуге ұмтылдыру,ұқыптылыққа,іздемпаздықа

тәрбиелеу.

Сабақтың әдісі:Сұрақ  жауап түсіндіру,тапсырмалар орындату   оқулығы.

Сабақтың көрнекілігі:Көбейту кестесі,есептер көрнекіліктер, жазылған  көрнекіліктер.

Сабақтың барысы:

Ұйымдастыру

Үй-тапсырмасын тексеру

Жаңа тақырып

Оқушылардың назарын сабаққа аудару, сабаққа қатысын қадағалау.

Үй-тапсырмасын қайталау тексеру

  • 629:30=20(қалд 29 ) 30х20+29=629

629:20=31(қалд 9)                        20х31+9=629

702:20=70(қалд 9)                        10х31+9=709

702:70=10(қалд 9)                        10х10+709

2)   4есе арттыр

9х4=36         8х4=32           100х4=400

6х4=24         60х=240

 

3) Жаңа  тақырып:Көбейтудің   қаситтерін қолдану

  1. 1. Көбейтудің қаситтерін қолданып есепте

2х9х5=90          5х6х2=60

(8х5)х2=802х4х5=40

  1. Кестені толтыр.

 

Көбейткіш 7 8 3 5 5 0
Көбейгіш 6 5 3 3 1 6
Көбейтіндінің мәні 42 40 9 15 5 0

 

  1. Есепте.

(100-99)х5=5     8х(12-12)=0               45:(48-47)=45

(66-30):36=1                       0х(42+20) =0                      0:18+36)=х

  1. Теңсіздіктерді тексер.

64см  =6дм4см          4м 3см>43см   2дм<200см

28дм =280см               73м>730см     105см=1м 5см

 

5.Теңдеуді  шеш:

а*4 64-36           х:5=12+28

4а         28х:5=40

а=28:4  х 50*40

а 7       х 200

7*4 64-36     200:5=12+28

  1. Есепте.

(304-214)+359=449                     700-(236-127)=591

(279+221)-262=262                     (964-536)+362=790

4.Сабақты қорытындылау, бағалау.

  1. Шарты: Балақай-6 тоқаш жеді

Карлсон- 4 есе көп тоқаш жеді

Барлығы неше тоқаш жеді?

Ш: 6*4=24

24+6=30

Ж: Барлығы 30 тоқаш жеді.

Шарты: Громозека 13 раушан гүл, 3 қармауышында 9 гүлден, 8 құмыраға бөлгенде неше гүлден болады ?

Ш: 13+(9*3)=40

40:8=5

Ж: Әр құмыраға 5 гүлден салынды.

 

  1. Мүйізтұмсық 4күнде 28 қалаш жейді, 6 күнде ше?

Ш: 28:4=7

7*6=42

Ж: 6 күнде 42 қалаш жейді.

 

  1. Үйге тапсырма: 14-есеп

Бағалау:

Өткізген мұғалім: Қазтұрғанова Б.