Нөлмен аяқталатын сандарды көбейту

64

МАҢҒЫСТАУ ОБЛЫСЫ, АҚТАУ ҚАЛАСЫ

«Мектепке дейінгі шағын орталығы мен гимназия  сыныптары бар»

№8  жалпы білім беру орта мектебі» ММ

Сыныбы:  2 «в»                Пәні:   Математика                          

 Бастауыш сынып мұғалімі:   Кожакова Анаргул Инадировна

Сабақтың тақырыбы           Нөлмен аяқталатын сандарды көбейту                       
Сабақтың  жалпы мақсаты Көбейтіндіні нөлмен аяқталатын сандарды көбейту тәсілдеріне  есептер шығару түсінігін  қалыптастыру арқылы зерттеу, сараптау, қорытынды жасай білуге, үйрету, ойлау жүйесін, логикасын дамыту
Әдіс-тәсілдер топтық жұмыс, қызығушылығын ояту, миға шабуыл, кестемен жұмыс, мағынаны тану, ой толғау, белгі бойынша іздеу, сынақтан өткізу
Күтілетін нәтижесі Көбейтіндіні санға бөлу түсінігін қалыптастырады. Өз бетінше қорытынды жасай алады.

 

Уа-қыт Мұғалімнің іс-әрекеті Оқушының іс-әрекеті Дерек көздер,  көрнекілік-тер
 

1

2 мин Сыныпта ынтымақтастық атмосферасын қалыптастыру

«Жылы жүрек-сәттілік, ізгілік тілегі»

Оқушылар шеңбер жасап бір-біріне гүл сыйлау арқылы жылы лебіздерін білдіреді Гүлдер
 

2

2 мин Топқа бөлу

Оқушыларды  құстың макеттері арқылы  4 топқа бөлу

Макетте оқушылардың есімдері жазылған. Оқушылар макетте жазылған есімдерінің бояуларына сәйкес топқа бөлінеді. Көгершіндердің макеттері
3 1 мин Бүгінгі  сабақтың критерийлерімен таныстыру

Қызығушылығын ояту Миға шабуыл Мағынаны тану Ой толғау Белгі бойынша іздеу Сынақтан  өткізу
 1 ұпай 4 ұпай 1 ұпай 3 ұпай 5 ұпай 2 ұпай
Бағалау шкаласы

«5»-15 ұпай

«4»-10 ұпай

«3»- 5 ұпай

 

4

2 мин І.Білу

Қызығушылықты ояту.

Венн диаграммасы

Нөлмен аяқталатын сандарды көбейтуге Венн диаграммасын құру

Венн диаграммасы арқылы оқушылар табиғи заттар мен жасанды заттардың айырмашылықтары мен ұқсастықтарын жазады плакаттар
5 5 мин ІІ. Түсіну

Миға шабуыл

  1. Нөлмен аяқталатын сандарды көбейту тәсілдері деген не?
  2. Көбейту деп нені атайды?
  3. Бөлу деп нені атайды?
Оқушылар  сұрақтарға жауап береді.
 

6

3 мин ІІІ. Қолдану

Мағынаны тану

Кестемен жұмыс

Есептер шығару № 1

Ауызша талдай отырып амалдарды үлгі бойынша орында

№ 2  Өрнектердің мәндерін үлгі бойынша тап?

№3 салыстыр

Оқушылар көбейтуді және бөлуді сәйкестендіреді сызба
7 5 мин IV. Талдау

Ойтолғау

№5

100*5=500 грамм    5*10 =500 картоп

Оқушылар сұрақтарға жауап бере отырып, есептер шығаруқалай құралғаны жайлы айтады.
8 10 мин VІІ. Жинақтау

«Белгі бойынша іздеу» жаттығуы

№6

50*10=500:5=100 маркер 100 тг тұрады.

№ 7 8*7=56+72=128+8+56=192  баарлығы 192 тг

 

Жеке жұмыс

Әр оқушы көбейту мен бөлудің ұқсайтыны туралы өз ойларын қимылдар арқылы көрсетеді

9 10 мин VІІІ. «Сынақтан өткізу» әдісі

№ 9 Қалдықтың дұрыс орындалғанын тексер

№10 тіктөртбұрыштың ауданы 40см кв:4=10

Р=10*4=40 см

Топтық жұмыс

Оқушылар топ болып логикалық тапсырмаларды орындайды.

Сурет

А4 парақшалары

10 2 мин ІХ. Рефлексия.

Өткен сабаққа кері байланыс жасау

1.      Бүгінгі сабақ саған ұнады ма?

2.      Бұл сабақта сен үшін не қиын болды?

3.      Бұл сен үшін неге қиын болды?

4.      Бұл қиындықты ненің көмегімен еңсердің?

Оқушылар А4 парақшаларына сұрақтарға жауап жазады

Есептердің шешуін тауып, дәлелдейді.

А4 парақшалары
11 2 мин Х. Бағалау

Шаршы сыз және оны тең 8 үшбұрышқа бөл.

Сабақтың критерийлері арқылы балаларды әр топтың лидерлері бағалайды, сосын қорытынды баға шығарады Бағалау парақшалары
 

12

1 мин ІХ. Үйге тапсырма.

«Не үйрендім? Нені үйренгім келеді?»

«Кесте» тақырыбы б\ша іздену

№4,8  амалдарды орындау, теңдеуді шешу

Балалар стикерге бүгінгі сабақтан алған әсерін жазады. Оқушылар тақтадағы гүлдердің суреттері салынған плакатқа  көбелек пішіндес стикерді жапсырады. стикер