7 санын қосу және азайту

92

Тақырыбы:   7 санын қосу және азайту

Мақсаты:  7 санын қосу және азайту туралы ұғым қалыптастыру. Екі амалмен шығарылатын есептерді шығаруға, салыстыруға үйрету. Адамгершілікке тәрбиелеу, қызығушылығын ояту, логикалық ойлау қабілеттерін дамыту

Көрнекілігі:  суреттер, логикалық ойындар, сызбалар т.б.

Түрі:  аралас сабақ

 Әдісі:  түсіндіру, ойын есептер.

Пәнаралық байланыс:  дүниетану, ана тілі.

Сабақтың барысы:

І.  Ұйымдастыру кезеңі: 

Оқушылардың назарын сабаққа аудару

Технологиялық дайындық

 

ІІ. Үй тапсырмасын сұрау:

 

№  5 есеп. 86 бет

 

І б – 20 кг. қияр                                               І б   — 20 кг.  қияр

ІІ б — ? 10 кг артық                                           ІІ б — ? 10 кг артық

I-II — ? кг                                                              II б — ? кг

Ш: (20+10)+20=50 кг                                      Ш: 20+10=30

Ж: Екі бөшкеде 50 кг                                      Ж: Екінші бөшкеде 30 кг

 

III. Жаңа сабақ.             

-Балалар , бүгінгі сабағымыз ерекше сабақ болғалы тұр. Біріншіден бізге көп қонақтар келіп тұр, біз қазақтар қонақжай халықпыз, қонақтарға жақсы білімімізді көрсетейік.

Қазір қай жыл?

Қыс айы.

Енді өз ауылымызда қыста қыстап қалатын құстарды кім атайды?

 

Оқушылардың жауабы:

 

Енді осы құстарға қандай көмек көрсетуіміз керек?

(оқушылардың жауабы тыңдалады)

 

Бірінші сабағымыз қыста қыстап қалатын құстарға көмектесу арқылы 7 санын қосу және азайту. Осы құстар сендерге тапсырма әкелген екен, сол  тапсырманы орындасаңдар құстарға көмектескендерің болады.

 

Бірінші күнді жазу.

 

Оқулықпен жұмыс.

 

№ 1  есепті түсіндіру.

 

А) 7-ге 7-ні қалай қосу керек? 14-тен  7-ні қалай азайту керек?

 

7 + 7 = 14                                                                                                       7 + 7 = 14

(7 + 3 ) + 4 = 14

 

8 + 7 = 15

 

9 + 7 = 16

 

Ә) Көгершіннің тапсырмасы:

 

7 + 7 = (8 + 2) + 5 = 15                     15 – 7 =                  9 + 7 =                 16 — 7=

 

2         5                                                  5        2                   1        6                   6        1

Математикалық  диктант.  № 2 есеп  ауызша

7 + 8                 6 + 6               5 + 4             7 +5             13 – 5

8 + 7                 12 -6               4 +5              5 + 7            14 – 8

 

Торғайдың тапсырмасы № 3 есеп:

 

Өрнекті жаз және оның мәнін тап:

(7 + 3) + 4                 (8 + 2) + 5                 (9 + 1) + 6

(14 – 4)-3                  (15 -5) – 2                (16 – 6) – 1

 

Қарғаның тапсырмасы № 4.

 

 

1 ж – 30 кг

2 ж — ? 5 кг артық

2 ж-те ? кг.

Ш: (30 + 5) 30 = 65 кг

Ж: 65 кг сары май бар.

 

Сергіту сәті

 

Тербеледі ағаштар,

Алдымнан жел еседі.

Кіп-кішкентай ағаштар,

үп-үлкен боп өседі.

 

Баспалдақ ойыны:

Шарты:  екі топқа бөлініп ойнаймыз. Мәреге кім бұрын жетсе, сол жеңімпаз атанады.

 

 

 

 

 

 

І топ                                                                                   ІІ топ

7 + 7                                                                                   14 – 7

17 + 7                                                                                24 – 7

27 + 7                                                                                34 – 7

37 + 7                                                                                 44 – 7

 

Сауысқанның тапсырмасы № 5

 

Робот  — 9

Қуыршақ   — ? 5 кем

Барлығы: — ?

Ш: ( 9 – 5 )+ 9 = 13

Ж: барлығы 13 ойыншық

 

Үйге тапсырма № 6 есеп (85 бет)

Қорытынды:

1) 7 қандай сан?  (тақ сан)

2) 7 санының көршілері (6, 8 сандары)

3) 1 аптада неше күн бар?  (7)

4) 7 саны туралы не білесіңдер?

5) Жұма күні не пісіріледі?

 

«Адасқандар сөздер» ойыны

 

Шарты: орындары ауыстырылып берілген сөздерді дұрыс оқу.

Бағалау: 

Бүгінгі  сабағымыз аяқталды, сау болыңыздар!