203*6,2003*6 түріндегі көбейту

95

Сабақтың тақырыбы:  203*6,2003*6 түріндегі көбейту

Сабақтың мақсаты:    Оқушыларға көрсетілген түрдегі көп таңбалы сандарды

көбейтуді меңгерту.

Білімділігі:    Оқушылардың есеп шығару және есептеу дағдыларын

жетілдіру.

Тәрбиелілігі: Оқушыларды ұйымшылдыққа ,бір-бірін жақсы түсінуге

тәрбиелеу.

Дамытушылығы:  Оқушылардың ауызша есептеу және логикалық

ойлау қаблеттерін дамыту.

Сабақтың түрі:   Сайыс сабақ.

Сабақтың көрнекілігі: Оқулық,кесте,слайд,жетон,қима қағаздар.

Сабақтың барысы:       І.    Ұйымдастыру

А)    Оқушыларды түгендеу.

Ә)    Оқушылардың назарын сабаққа аудару.

ІІ.  Үй жұмысын тексеру.

Үйге берілген 61-беттегі 7-тапсырманы ауызша тексеру.Ол үшін «Күнді     бұлттан құтқару» ойынын ойнаймыз.

 

1-бұлттың тапсырмасы:   8000:20=400

2-бұлттың тапсырмасы:  12000:40=300   4000:20=200

3-бұлттың тапсырмасы:   24000:30=800, 21000:70=300  ,27000:30=900

4-бұлттың тапсырмасы:   18000:300=60, 14000: 200=70,  10000 :200=50

35000:700=50

Өткенді қайталау.  Кез келген санды 0-ге көбейткенде…

Кез келген санды 1-ге көбейткенде…

0-ді санға көбейткенде…

 

-Олай болса балалар,біздің бүгінгі сабағымыз 0-і бар сандарды көбейту болып табылады.Осы ережелерді еске сақтаймыз.

Жаңа сабақты түсіндіру:

203                 2003                 20003

*     6               *      6               *        6

———-         ————-      —————-

1218                12018               120018

-Балалар бүгінгі сабақ күндегіден ерекше болмақ.Себебі,біздер саяхатқа шығамыз.Саяхатқа шыққыларың келе ме?Саяхатқа жаяу бармаймыз,пойызбен

жүреміз.Онда екі вагон ғана бар.Олар «Ойшылдар» және «Тапқырлар» деп

аталады.Біздер түрлі аялдамаларға тоқталамыз.Әр аялдамаға жеткенде әр түрлі

тапсырмалар орындаймыз.Ол тапсырмаларды әр вагондағы жолаушылар жарыса орындап білімдерін көрсетеді.

Ендеше ,дайынбыз ба?

 

 

Біздің пойызымыз орынынан қозғалу үшін оқулықтағы 1-ші тапсырманы орындаймыз.

Кестемен жұмыс: Сандарды цифрмен жазу.

8 млн. 5 мынд.7 бірл.                      21 мыңд. 175 бірл.

5 млн. 3 мыңд.18 бірл.                    5 мыңд. 6 бірл.

 

Дәптермен жұмыс:        Көркем жазу минуты.

1-«Тапсырма станциясы»         2-тапсырманың ә/ бөлігін орындау.

Ойшылдар                                                 Тапқырлар

2008*6= 12048                                           7006*6=42036

22005*3=66015                                          42073*4=168292

10507*5=52535                                          13006*8=104048

 

  1. «Тұжырымдама станциясы» 3-есеп

Ойшылдар                                                Тапқырлар.

3 ж.в.-144 т.                                                 5 к.-15 м.

240т.-? в.                                                     60 м.-? к.

480т.-? в.

 

  1. «Білім станциясы» Ойын «Математикалық эстафета»

 

  1. « Амалдар станциясы» 4-тапсырма

Ойшылдар                                              Тапқырлар

(23054+4896)*3=83850                     ( 70089-65259)+452=5282

 

Балалар біз барлық станцияға бардық.Енді ауылға қайту керек.Ол үшін мен сендерге логикалық тапсырма беремін.Сол тапсырманы дұрыс орындасақ,ешқандай станцияға тоқтамаймыз.

 

8-тапсырма.                34 кг. Толық бөшке

18 кг. Жартылай құйылған бөшке

Бос бөшкенің салмағы қанша?

1/         34-18=16кг. жартылай құйылған балдың массасы.

2/         16*2=32 кг. барлық бал

3/          34-32=2 кг. бос бөшкенің массасы

Сабақты қорытындылау. Не үйреніп,не білдік? Ортаға салайық.

Жинаған ұпай сандарын есептеп,ұтқан топты

хабарлау.

Үйге тапсырма:   5,7- тапсырма

Оқушыларды бағалау:  Сабаққа өте жақсы қатысқан оқушыларға-5

Жақсы қатысқандарға- 4

Орташа катысқандарға -3