Ас қорыту мүшелері және олардың қызметі

97

Тақырыбы: Ас қорыту мүшелері және олардың қызметі

Мақсаты: 1. Оқушыларға ас қорту мүшелері, олардың қызметі, тамақтану гигиенасы туралы түсінік беру; білімін , тілін дамыту; тазалыққа тәрбиелеу.

Сабақ типі: Аралас сабақ.

Әдісі:  Түсіндіру, сұрақ-жауап, әңгімелеу.

Көрнекілігі:Таблица, үлестірмелер.

 Барысы: І. Ұйымдастыру кезеңі: Амандасу,түгендеу,оқушылардың зейінін, назарын  жаттығулар орындау арқылы сабаққа аудару.

 

ІІ. Үй тапсырмасын тексеру кезеңі: 1. «Тыныс алу мүшелері»  оқыту

а) Өкпе және оның қызметі. б)Тыныс алу және тыныс шығару қозғалыстары және ауа жолдары. 2. Мазмұнын айтқызу

 

ІІІ. Білімді тексеру кезеңі:  1.Мәтін бойынша сұрақтарға жауап алу.  2.Үй тапсырмасын қорытындылау.

  1. Мақсатын қою кезеңі:Тақырыбын, мақсатын хабарлау.Ас қорту мүшелері және олардың қызметі.
  2. Жаңа материалды түсіндіру кезеңі: 1. Ас қорыту жолы және астың қорытылып сіңуі

                 Жұтқыншақ

 

          Ас қорыту мүшелері

Өңеш      Қарын         Ішек       Бауыр

Жұтылған ас жұтқыншақтан өңешке өтеді,одан әрі қарынға барады.Қарынға түскен ас асқазан сөлі арқылы қорытылып,жіңішке ішекке өтеді.

Қорытылмаған ас тік ішек арқылы сыртқа шығады.

 

2.Тамақтану гигиенасы.

  1. Сергіту сәті
  2. Жаңа материалды меңгергенін тексеру кезеңі:
  3. Оқушыларға оқыту: Іштей, дауыстап тізбектей. 2. Сұрақтарға жауап алу

-Ас қорту мүшелерін ата. -Әр мүшенің қызметін әңгімеле. -Тісті не үшін, қалай күтеді? -Отбасында тамақтану ережесін қалай сақтайсыңдар?

VII. Бекіту кезеңі: Қорытындылау

VIII. Үйге тапсырма беру кезеңі: 30-32 бет оқу. Бағалау.