Ұлттық тағамдар

150

Сабақтың тақырыбы: Ұлттық тағамдар

Сабақтың мақсаты: а/ Оқушылардың сөздік қорын молайту. Білім ,білік

дағдыларын қалыптастыру.

ә/ Оқушылардың кәсіби шеберліктерін жетілдіру.

Ойын қазақ тілінде жеткізуге төселдіру. Диалог

ұйымдастырып сөйлету жолдарын   ұйымдастыру.

б/ Оқушыларды адамгершілікке, бір-бірін сыйлай

білуге,өз мамандықтарын сүюге  және жақсы маман

болуға тәрбиелеу

           Сабақтың түрі: Ойын сабақ

           Сабақтың әдісі:  СТО әдісі,сұрақ-жауап

            Көрнекі құралдар: Интерактивті тақта, компьютер, топшамалар.

           Пәнаралық байланыс: қазақ әдебиеті, орыс тілі, аспаздар зертханасы

           Ұжымдастыру формасы:  Топтық жұмыс

            Күтілетін нәтиже Қазақ тілін жетік меңгерген шебер аспазды тану.

                          

          Сабақтың эпиграфы: Халқын сүйген ,салтын да сүйеді.

         

                                      Сабақтың барысы:

  1. Қызығушылықты ояту сатысы

Ой қозғау. Оқушыларды екі топқа бөлу.

         

  1. II. Мағынаны тану сатысы

Мәтінмен жұмыс

Кластер құру

«Т»  кестесі әрекет ету

Ауызша сөздік

           

           III.      Толғаныс

                      Бес жолды өлең

Семантикалық картамен жұмыс /қорытынды/

 

                         Сабақтың жүру әдісі

Мұғалімнің сөзі:   Оқушылар сіздер «Алтын қақпа» деп аталатын ойын түрін білесіздер. Бүгінгі сабағымыз «Алтын қақпа» ойын түрінде өтеді. Қақпадан қақпаға кіру үшін қызықты тапсырмаларды орындап мақсатқа жетеміз.

 

«Тас қақпа»   Тас қақпа ашылу үшін   екі топқа бөлінеміз 1-топ

« Дастархан» тобы, 2-топ «Тағамдар» тобы. деп аталады.  Екі топқа тапсырма «Тағамдар» дегенде көз алдыңа не елестейді. «дастархан» дегенде көз алдыңа не елестейді деп оқушылармен ой қозғау жұмысын жүргіземіз.

     « Күміс қақпа» Күміс қақпаның ішінде мақал-мәтелдер жазылған  сұрақтың орнына тиісті сөйлем мүшесін қойып оқы.

 

«Дастархан» тобына

1.Ас атасы-не /нан/ зат есім.

  1. Ас кімнің арқауы/адамның/ зат есім

3.Не  өсірсең қой өсір./ қой зат есім

Өнімі оның  көл-көсір /мал/

 

«Тағамдар» тобы

  1. Арпа –бидай ас екен.

Алтын –күміс  не екен /тас/ Зат есім

  1. Тату үйдің тамағы қандай /тәтті/ сын есім

 

Мағынаны тану

Мәтінмен жұмыс

Ұлттық тағамдар

Қазақтың ұлттық тағамдарын: еттен,сүттен, ұннан жасалатын деп топтауға

болады. Ет тағамдарына қазы, қарта,жал-жая,қуырдақ, бес бармақ. Сүт

тағамдары:  қымыз, шұбат, айран,, қаймақ,ірімшік,құрт,сүзбе. Нан

тағамдары: Бауырсақ, таба нан, күлше нан, шелпек және бидайдан талқан

алынады.

Ең негізі ұлттық тамақ- қазақша ет. Оны кейбір кісілер «бес бармақ» дейді.

Қазы-жылқының қабырғалары мен белдемелеріне  жиналатын аса

шұрайлы майлы ет. Қарта-жылқының қарыны. Қымыз бие сүтінен

ашытылады,емдік қасиеті мол. Құрт,ірімшік,сүзбе,қаймақ,сүттен

дайындалатын құнарлы тағам.

Бауырсақ нан,шелпек  бидай ұнынан жасалатын нан тағамдары.

\                        Сұрақтар мен тапсырмалар.

1.Ұлттық тағам неден жасалады?

  1. Қазы деген не ?
  2. Бауырсақты қалай әзірлейді?
  3. Шұбат туралы айтыңыз

                                   

                                                       Кластер құру

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                          Топтық жұмыс «Әрекет ету»

 

   «Дастархан»тобы                                                        «Тағамдар» тобы

Ұлттық тағамдардан ас мәзірін

Диалог құру.                                                               жасау.

«Қонаққа шақыру»

  

 

 

Алтын қақпа    Үй жұмысының бірі ретінде «айран» өлеңін оқыту.

 

Ауызша сөздік

 

Дастархан тобына

 

 

 

 

 

 

 

 

1.Из мясо конины готовят қазы-қарта,жал. Жылқының етінен қазы,қарта,жал

дайындалады.

  1. Творог,курт,сметана-молочные блюда/Сүт тағамдары –ірімшік,сүт, қаймақ –

құрт/

3 Кумыс целебньей напиток.Его готовят из молока кабылицы./Қымыз бие

сүтінен дайындалатын шипалы сусын/

 

Тағамдар тобына

 

 

 

 

 

 

 

 

1.Бауырсаки,лепешки готовят из дрожжевого теста. Бауырсақ,шелпек ұннан жасалатын нан тағамы/

  • Шұбат квасят из молока веблюдицы/Шұбат-түйе сүтінен ашытылады.
  • Основное национальное блюда-бешбармак/ Ең негізгі  ұлттық тамақ-қазақша ет/

 

 

 

 

Толғаныс

Компьютермен жұмыс/қорытынды/

Семантикалық картамен жұмыс: Дұрыс жауап берсе ұпай саны көрсетіліп,

алған бағасы бойынша бағаланады.

 

 

 
Сұрақтар

 

 

жауаптар

Ұн тағамдарына Еттен ,сүттен ұннан Дәрумендерге бай Тары ,талқан Шұбат Шипалы,емдңк Құдаларға Жент   малдан
 

Ұлттық тағамдар неден жасалады?

 

Бауырсақ қандай тағамға жатады?

 

Қымыздың қандай қасиеті бар?

 

Диірменге тартып дайындалатын ұн тағамдарын ата

 

Қыста қатпайтын, жазда бұзылмайтын  дәмі мен нәрін сақтайтын ұлттық тағам

Түйе сүтінен дайындалатын  ұлттық сусынның түрі
Айран, қатық, сары май,қазы қарта неден алынады
Құйрық-бауырды кімдерге береді
Тағамдардың қандай медициналық қасиеті бар?

 

 

 

 

Үй жұмысы

Өзіңе ұнайтын ұлттық тағамның қалай дайындалатынын жазып келу

тапсырылады.