Сұрыптау. Дарвиннің қолдан сұрыптау туралы ілімі.

362

 

 

 

Пәні Биология Сынып 11«а,ә» 
Тақырыбы:   §10 Сұрыптау. Дарвиннің қолдан сұрыптау туралы ілімі.

 

 

Мақсаты: Қолдан сұрыптаудыңнегізін қалаушы Ч.Дарвин еңбектерімен танысу.
Міндеттері: Қолдан сұрыптау мен табиғи сұрыптаудың  айырмашылықтарын  түсіну.Қолтұқымдармен іріктемелердің шыққан тегінің бір екендігін дәлелдеу.
Күтілетін нәтиже: Қолдан сұрыптау мен табиғи сұрыптаудың  айырмашылықтарын  түсінді.Қолтұқымдармен іріктемелердің шыққан тегінің бір екендігін дәлелдей алады.
Түйінді сөздер Іріктеме,қолтұқым,табиғи сұрыптау,қолдан сұрыптау

 

САБАҚТЫҢ ӨТУ БАРЫСЫ

 

Сабақ кезеңдері, модульдер Мұғалім әрекеті

 

Тапсырма мазмұны Оқушы әрекеті Бағалау Ресурстар
ІІ. Негізгі бөлімі

(оқушылардың тарау бойынша оқып-үйренген білімдерін қорыту)

 

Білім беру мен білім алудағы жаңа тәсілдер;

Сыни тұрғыдан ойлауға үйрету;

Білім беруде ақпараттық-коммуникациялық технологияларды пайдалану;

Талантты және дарынды балаларды оқыту;

Оқушылардың жас ерекшеліктеріне сәйкес білім беру

 

ІІІ Сергіту сәті

 

IVЗерттеу бөлімі

 

 

 

 

 

 

 

 

V.Сабақты қорытындылау.

 

 

 

 

 

 

Үй тапсырмасын тексеру:

Бологиялық диктант.

Сұрақтарға жауап беру.

 

 

 

 

 

Жаңа тақырыпты ашу.Электрондық оқулық бойынша.

Тақырыпқа қызықтырып бағыттайды. Кеппе шөптер,жеміс жидектер,үй жануарлаының қолтұқымдарын салыстру арқылы өзгергіштіктің себептерін анықтауд үйрету.

 

 

 

 

Топтағы оқушыларға бағыт-бағдар береді.

 

 

 

Зерттеуде ең құнды нәрсені анықтауды ұсынады. Ой қорытуға бағыттайды. Қосымша ресурстар таратады

 

 

 

 

Бүгінгі сабақты қорытындылау, оқушыларды  бағалау, үйге тапсырма беріледі.

 

Сабақтан алған әсерін жазып көрсетуге стикер таратады.

 

І тапсырма.

Интерактивті тақтадан берілген сұрақтарға жауап беру.

 

 

 

ІІ тапсырма.

Әр топқа тапсырмалар беріледі:

І-топ Итмұрын гүлінің жапырағын,мәдени раушангүлдің іріктемесімен салыстыру.

ІІ-топ. Қырықабат іріктемелерін жабайы түрмен салыстыру.

ІІІ-топ Жеміс жидектердің іріктемелерінде көзге түсетін өзгерістерін және сұрыптаушының алға қойған мақсатын білу.

ІV-топ Тауықтардың,кептерлердің қолтұқымдарын жабайы тектерімен салыстырып,сырт көріністерінің ерекшеліктерін байқап,қолдан сұрыптаудың нәтижесін тереңірек түсіну.

 

 

Жаңа тақырып бойынша

.§10 Сұрыптау. Дарвиннің қолдан сұрыптау туралы ілімі

 

Сұрақтар мен тапсырмаларға жауап беру,А.В.С деңгейі бойынша.

Кесте толтыру.

Жеке және топтық жұмыс.

Тақырып бойынша материалдармен жұмыс жасайды.

 

 

 

Топтық жұмыс. Топта жұмыс жасайды және қорғайды.

Жұптық талқылау.

Әрбір топ берілген тақырып бойынша постер қорғайды.

 

Интернет желісі арқылы Сент Илер және Кювенің еңбектерімен танысу.

К.Линнейдің өмірбаяны.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Рефлексия: «Бүгінгі сабақтан алған әсерім»..

 

 

Формативті бағалау.

Топтардың бірін-бірі бағалауы.

 

 

 

Бағалау парағы арқылы бағалауы.

 

 

 

Бағдаршам әдісі бойынша өзін-өзі бағалау.

 

Жиынтық бағалау:

Бақылау жұмысын алу.

 

 

 

Дидактикалық материалдар.

Электрондық оқулық.

 

 

 

 

Интерактивті тақта.

Көрсетілім.

Интернет желісі.

 

Итмұрын, раушангүдің кеппешөптері.

Қырықабат іріктемелері.

Түрлі жеміс- жидектер.

Тауық, кептер, сиыр қолтұқымдарының суреттері.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Бағалау парағы, стикерлер тарату