Тақырыбы: Тамақ өнеркәсібі

39

Күні:

Тақырыбы: Тамақ өнеркәсібі

Мақсаты: Білімділік, Оқушыларға тамақ өнеркәсібінің құрылымы, сапасы, таралу аймақтары жөнінде білім беру.

Дамытушылық: Ізденіс, шығармашылық тұрғыда жұмыс істеуге қалыптвстыру. Кесте, картамен жұмыс жүргізу дағдысын жетілдіріп дамыту.

Тәрбиелік: ысырапқа жол бермеу, үнемдеу, ұқыптылыққа тәрбиелеу.

 

Сабақ типі: жаңа білім беру.

Сабақтың өтілу әдісі: ішінара іздену, болжау әдісі

Сабақтың көрнекілігі:  Презентация,Қазақстан картасы, тірек сызбалар,плакаттар,үлестірмелі тапсырмалар

Сабақ барысы:

1.Ұйымдастыру Оқушыларды үш топқа бөлу

  1. Үй тапсырмасын сұрау.

1- топ Қой және ешкі  шаруашылығы

2- топ  мүйізді ірі қара

3- топ Жылқы шаруашылығы  (плакатпен қорғау)

 

Жеке оқушымен жұмыс

 

Әр топтан жеке оқушылардан түйе, шошқа, марал, омарта, жібек құрты шаруашылықтары бойынша  жауап алу .

 

Жаңа сабақ

 

1.Тамақ өнеркәсібінің базасы шикізатты пайдалану сипатына , түріне қарай үш топқа бөлінеді

 

1.өсімдік шаруашылығының шикізаттары.

2.Мал шаруашылығының шикізаттары.

3.Өндіріс шикізаттары . Тұз, минералды сулар, балық аулау, теңіз өнімдері.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Бірінші болжам.

 

Оқушылар тамақ өнеркәсібінің қандай салаларға бөлінетінін болжау керек.

Жауабы:

 

 

 

Ұн тарту және жарма өнеркәсібі

 

Сүт өнеркәсібі                                             Қант  өнеркісібі

 

 

Ет  өнеркәсібі

 

 

 

Кондитер өнімдері                                                         Темекі өндірісі

 

Шарап жасау

 

 

 

 

 

 

Екінші болжам.

 

Ет, сүт,қант .ұн өнеркәсібінің  өнімдерін жіктеу

Жауабы:

 

Ет  өнеркісібі өнімдлері: шұжық, ет консервілері, құс еті, тоңазытылған ет

 

Сүт өнеркәсібінің өнімдері: сүт, қаймақ,ірімшік, айран,май,

 

Қант өнеркәсібінің өнімдері: құмшекер, шақпақ қант

 

Ұн тарту өнеркәсібі өнімдері: ұн,макарон өнімдері, нан, жарма

 

Үшінші болжам.

 

«Рахат», «Сұлтан», «Баян сұлу», «Филип Моррис  Қазақстан», «Фудмастер», «Киндер», «Дамир», «Ақмаржан», «Корона»,  кәсіпорындары қандай өнімдер өндіреді?

 

Төртінші болжам.

Өндіру орталықтарын  анықтау  (картамен  жұмыс)

 

Кондитер өнімдері  «Рахат»   ———————————

«Баян сұлу» ———————————

 

Шарап жасау заводы ————————

 

Темекі комбинаты——————————

Балық өңдеу кәсіпорындары  —————————

 

Күнбағыс майы—————————

 

Мақта майы——————————

 

Қант зауыты——————————

 

Маргарин майы————————-

 

 

 

Сабақты қорытындылау.

Кластерлеу әдісі бойынша  тамақ өнеркісібі  тақырыбы бойынша алған  білімдерін  қорытындылау. (Плакатпен  жүмыс)

 

Бағалау.

Үйге тапсырма.