үштен бір бөлік, 1218:6,12018:6түріндегі бөлу.

95

Тақырыбы:  үштен бір бөлік, 1218:6,12018:6түріндегі бөлу.

Сыныбы: 3, 4

Көрнекілігі: білім ағаш, сандық, геометриялық фигуралар, кубик, плакаттар

Әдістері:  қайталау, сұрақ – жауап, түсіндіру, талдау.

Сабақ түрі: жаңа сабақ

Сабақтың мақсаты:

  • Жаңа материалдарды меңгерту. Оқушылардың ой — өрістерін, шапшаң ойлау қабілеттерін, математикалық тілдерін дамыту, жылдам шешім қабылдауға, өзіндігінен жұмыс жасай білу дағдыларын қалыптастыру;
  • Мақсатына жетуге ұмтылдыру, тапқырлыққа, алғырлыққа, шапшаңдылыққа, ізденпаздыққа баули отырып, топпен, өздігінен жұмыс істей білетін, болашаққа жеткіншек тәрбиелеу;

Ұйымдастыру кезеңі.

Психологиялық дене жаттығуы

  • Қаламды немен ұстаймыз?    Саусағымызбен
  • Немен жазамыз?                      Қолымызбен
  • Немен ойланамыз?                  Басымызбен
  • Немен қабылдаймыз?              Жүрегімізбен
  • Немен жүреміз?                        Аяғымызбен

Мен ақылды оқушымын! Мен озат оқушымын! Менің денім сау болады! Елім аман, Отаным тыныш болады! Мен бұл әлемнің бар байлығын қабылдауға әзірмін! 2 – 3 ОП (шапалақтау) отырамыз.

Көңіл – күй  «күлкі»

Психоллогиялық дайындық

Қайталау.

Кубик лақтыру арқылы сұрақтарға жауап беру.

  1. геометриялық фигураларды ата.
  2. қосудың компонентерін ата.
  3. азайтудың  компонентерін ата.
  4. көбейтудің компонентерін ата.
  5. бөлудің компонентерін ата.
  6. тік төртбұрыштың периметрін қалай табамыз?

Бүгін сабақтарын ерекше өтпек, себебі мына білім ағашының шыңына көтерілмексіңдер. Есеп шығарасыңдар, ойын ойнайсыңдар, амалдар орындайсыңдар, салыстырасыңдар, теңдеулер шешесіңдер.

  • Оқушылар қандай ағаштың түрлерін білесіңдер? (ағаштардың аттарын атайды).
  • өте жақсы
  • ал біздің ағашымызды Бүлдірген бүлдіріп кетіпті. Бүлдірген ағашты дұрыстау үшін сендер білімді, шапшаң, әрі қиялшыл болуларың керек. Балалар, қараңдаршы Бүлдірген хат ала келіпті. Оқып көрейік.

Математикалық диктант І

Жауабын ғана жаз.

2*3     4*2

2*6     8*2

5*2     6*1

7*2     9*2

өз — өздерін тексеру парағы арқылы  тексер.

3жүзд 4онд 5 бірл т.с.с.

1682, 68, 9, 254, 682, 2444.

 

 

 

Жазған сандарды оқу және тексеру.

 

 

Жаңа сабақ                                                                   ІІ         Өзіндік жұмысы

 

№1 санның үштен бір бөліген іздейміз. 6 фишка алыңдар. Оны үш топқа бөліңдер. Бір топта неше фишка? 6:3=2

9 фишканы үш топқа бөліңдер. Бір топта неше? 9: 3=3

12:3=4

Топпен жұмыс.

Фигуралардың қандай бөлігі боялғаннын атау.

№4 сөзді есеп шығару, сызбасын сызу, есептеу.

 

Шешуі:

324+469= 793

1985++793=2778 км

 

Сергіту сәті        ІІІ

Өзіндік жұмысы                                              VІ             Жаңа сабақ

 №6, 7

Салыстыру;

2*6<2*7        3*8>7*3

15:3<3*5        2*5<5*3

18:2>18:3      12:3 =12:3

Тиісті санды жаз.

2*5

38*

*97

Кітаппен жұмыс

№5     5,1

Оқып беру, оқыту, талдау,

Есеп не жөнінде айтылған?

Сол қолымен шешеу?

Оң қолмен ше?

Есеп бізден не сұрайды?

Шартын қалай жазамыз?

Шешуін ше?

Жауабы қалай болады?

Дәптерге талдаған бойынша жазу.

5,2  талдау есептеу, шығару.

Ақбөкен – 45

Елік — ?одан 12сі артық  сонша арқар

45+12+45=102 арқар

 №1, 2 жазбаша бөлуді түсіндіру, тексеру;

1218 : 6= 203          203*6=1218

12018 : 6= 2003      2003*6=12018

 

 

Өзіндік жұмысы.

2010 : 2= 1005        1005*5=2010

15012 : 2=7506       7506*2=15012

60018 : 3= 20006      20006*3=60018

12006 : 3= 4002      4002*3=12006

105432 : 4= 26358      26358*=105432

 

 

 

 

 

 

 

Ауызша

№5 кесте бойынша есеп құрастыру, шешуін айту.

1 қорапта – 14 кг          1 қорапта – 20 кг

7 қорапта — ? кг              ? қорапта – 640 кг

14*7= 98 кг                     640:20= 32 кг

1 қорапта – ? кг

8 қорапта – 168 кг

168:8= 21 кг

Өзіндік жұмысы.                                        V         Ауызша талдау.

№8 нұсқау бойынша орындау ;                        көрсетілген уақытты артыру, неше сағат                                                                                                   болатыны есептеу. 16: 25

                                                              16: 25+27=52                        16:52

                                                            16:52+49=101                        17:41

Бекіту VІ

№ 2 Есептеу;                                                            №8 сандар қатарын жалғастыру;

Қорытынды.   VІІ

Бүлдіргіштің бүлдіргені  қандай ағаш екен? Өте жақсы балалар ендеше біз бүлдірген нің хаты арқылы өзіміздің ағашымызды таптық. Сендер өз білімдеріңді шыңдап, көрсете білдіңдер

Бағалау.

Жүркектен жүрекке. (қызыл жүрек – «5», сары жүрек — «4», жасыл жүрек – «3»)

 

Үй тапсырмасын беру.

№6,7 аяқтау 63 – бет                                                                       №3 №7 аяқтау, №6  64 – бет

Көңіл – күй қалай? (көрсетілген белгілер арқылы анықтау).

Ендеше бір – бірімізге бас иіп қоштасайық. Қонақтармен, менімен, жаныңдағы көршілеріңмен. Сабаққа белсене қатысқандарың үшін көптен – көп рахмет!

Сабақ аяқталды!